Op een prachtige zonnige middag lag ik soezelig op het strand. Plotseling hoorde ik vlak naast me geschraap. Met één oog gluurde ik door mijn wimpers. Er was een soort hol in het zand en voor ik wist wat er gebeurde werd ik erin getrokken. In sneltreinvaart vloog ik door een zandgang. Even later floepte ik weer uit de gang. Midden in zee. Hoestend en proestend kwam ik boven water. Snel zwom ik naar het strand en ging hijgend en in de war op mijn handdoek zitten. Het leek wel alsof ik hier en daar wat onderdrukt gegiechel hoorde. Maar toen ik om me heen spiedde leek niemand in de gaten te hebben wat er gebeurd was. Misschien had ik al een zonnesteek?

Langzaam kwam ik tot rust en pakte een boek uit mijn tas. Terwijl ik daarmee bezig was hoorde ik het geschraap weer. Snel keek ik op. Ik zag een gat naast me. Voor ik me kon verzetten werd ik er in getrokken. En opnieuw suisde ik door de zandgang. En floepte midden in zee eruit. Ik maakte dat ik boven kwam. Wat gebeurde er toch? Alsof ik op de hielen werd gezeten, wat niet onwaarschijnlijk was, zwom ik naar het strand. Toen ik het water uitkwam hoorde ik echt gelach om me heen. Boos keek ik rond, maar ik zag niemand lachen. Iedereen was druk met de gewone dingen die je op het strand doet. Kastelen bouwen. Naar de kinderen schreeuwen. Verbranden. Behoedzaam ging ik weer op mijn handdoek zitten. Ik droogde me af, terwijl ik het zand naast me argwanend in de gaten hield. En ja hoor, daar zag ik een holte in het zand ontstaan. Vlug wilde ik opstaan, maar te laat. Daar ging ik weer.

Nu had ik het echt helemaal gehad met dit strand! Ik zwom weer naar de kant. Het gelach schalde over het water. Ik beende naar mijn handdoek en pakte woedend alle spullen in mijn tas. Ineens werd het helemaal stil. Ik keek op en zag boven de zee een enorm gevaarte hangen. Alle strandgasten stonden tegelijk op en liepen het water in. Eén voor een pakten ze een loshangend koord en trokken zichzelf het zwevende ding in. Helemaal in mijn eentje bleef ik achter. Beduusd ging ik zitten en staarde voor me uit. Iets verderop in de branding dobberde een fles. Er zat een briefje in. Ik peuterde het eruit:

Hartstikke bedankt voor de leuke middag.
We hebben zo gelachen.
Dit was één van onze leukste uitstapjes!

de maanmannen

FacebookFacebook